sociale

projecten

Sinds 2009 ontwikkel ik verschillende sociale projecten: in verpleeghuizen met ouderen met lichamelijke beperkingen of dementie, in de gevangenis en in een Exodushuis, met kinderen in Asielzoekerscentra, in community art projecten in de wijk, met mensen die een psychiatrische achtergrond hebben, met mensen met een verstandelijke beperking, kinderen op de basisschool, in het (v)mbo onderwijs en …

Kunstblok

In de zomer van 2017 woonde en werkte ik zeven weken als artist-in-residence in een ‘verzorgingshuis’ in Eindhoven om theatraal en zintuiglijk onderzoek te doen naar het THUISGEVOEL. Wat hebben bewoners nodig om zich thuis te kunnen voelen? En hoe ervaar ik het om als nieuweling tijdelijk op zo’n bijzondere plek te wonen? Meer over mijn inzichten en ervaringen lees je in de blogserie van acht, die hier begint 1: ik ben binnen! / In de proeftuin

KUNSTBLOK is een project waarin de verbeelding van ontmoetingen tussen kunstenaars en ouderen centraal staat. Ontwerpers en kunstenaars geven hun visie op de maatschappij en de ouder wordende mens. KUNSTBLOK is een reizend mobiel atelier en werd georganiseerd door Maaike Mul en Marcel Sloots. Twee jaar lang reisde dit atelier langs de tuinen van de Vitalis WoonZorg Groep in Eindhoven.

foto’s: Marcel Sloots en Sandra Schouten

2017

de HOFtuin

2016

foto’s: Sem en Sandra

Voor het 50-jarig bestaan van zorginstelling Scorlewald werd de tuin als werkplaats op een theatrale manier gepresenteerd aan gasten van buiten en medebewoners. Hierbij maakten we gebruik van de inzet en de talenten van de bewoners die er werken. Zij bepalen mede de identiteit van de tuin. Een bezoek aan de tuin is dus altijd een ontmoeting met de bewoners. Zij serveerden en presenteerden samen de tuin en de gerechtjes die eruit voort kwamen.

Voorafgaand aan de verjaardag maakten Sem en Edward hun eigen impressie van de tuin in de vorm van een geweldige tekening die op theatrale dassen – van wit damasten tafellaken – geprint werd, zodat alle medewerkers op deze bijzondere dag zichtbaar waren, het hen extra houvast bood als groep en trots en zelfvertrouwen gaf naar de gasten toe.

Tijdens de rondleiding boden we de bezoekers een theatraal tuinbommetje aan waarvan de basis uit de eigen grond kwam. Het was een stukje frittata met geroosterde aardpeer, ingelegde citroen en snijbiet met een pompoen rode uienchutney, gegarneerd met Oost-Indische kers.

Alle gasten kregen een bijzondere cocktail aangeboden met zelfgemaakte siropen van fruit & kruiden uit de tuin in verbindingsglazen. Zo maakten we combinaties van zwarte bessen met dropplant, frambozen met basilicum en vlierbloesem met verveine.

En als afsluiter ontvingen de bezoekers een TUINkus! een speciaal ontwikkeld gesprekskoekje met liefdesbevorderende kruiden in de vorm van een mond met daarop deze tekst.

Meer fotomateriaal op de blog hoe proeft ons landschap? / In de proeftuin

project Waterheuvel:

wie dit leest is gek

Wie dit leest is gek/ Project Waterheuvel gaat over verhalen van mensen die minder zichtbaar zijn in de samenleving. Mensen die eerder als ‘doelgroep’ worden benoemd en waarover een sterke beeldvorming is ontwikkeld. Samen met drie collega-kunstenaars ben ik op zoek gegaan naar verhalen van mensen met een psychiatrische achtergrond die betrokken zijn bij de Waterheuvel in Amsterdam Oost en hun buurtgenoten. Wie zijn deze mensen? Hoe vinden zij hun veerkracht en moed om de wereld tegemoet te treden na zware tijden? Welke expertise en wijsheid hebben ze?

Voor het Rode Loperfestival in Amsterdam Oost maakten we GEKKE GERECHTJES, een serie theatrale eetervaringen die voortkwamen uit gesprekken & kookworkshops vanuit de vraag: HOE SMAAK JIJ? De eetervaringen waren gebaseerd op je lievelingsingrediënt en wat dit vertelt over wie jij bent en wat je belangrijk vindt. Het resultaat was te proeven op het festival en nodigde uit tot prikkelende gesprekken en ontmoetingen die de bestaande beeldvorming op zijn kop zette.

foto’s: Blik Bijzonder

2014