manifestaties

en presentaties

Sinds het begin sta ik met mijn installaties, performances en interactieve presentaties op festivals, in musea, op ongewone locaties, zowel binnen als buiten. Ook spreek ik regelmatig over mijn werk en creëer ik theatrale en zintuiglijke rituelen voor uitgesproken momenten.

Theatraal deelmoment

Tijdens PIN-C, een driedaagse internationale conferentie waarin de inzet van kunst en design om innovatie te bevorderen werd onderzocht, presenteerde ik een Conversation Starter om deelnemers te prikkelen elkaar op een andere manier te ontmoeten en te delen wat hen bezig houdt. Hoe kunnen we je uitdagen? Dat was de vraag die beantwoord moest worden.

Het hapje bestond uit een koekje van courgette en feta, een nestje van groene kruiden, een Arabische dipsaus van paprika, granaatappel en amandelen en een kwarteleitje bestrooid met black nigellazaad.

In stilte werd er gekauwd, geproefd en ervaren … om tot een zorgvuldig antwoord te kunnen komen. De uitspraken werden op de achterkant van handgemaakte gipsverband bakjes geschreven waarin de gelaagde hapjes gepresenteerd werden.

Uiteindelijk hingen de deelnemers de beschreven bakjes in een abstracte boom die in co-creatie met Mandy Vellekoop, Yannick Yang, Yomna Farid en Anne Kostermans, studenten van Industrial Design Engeneering van de Haagse Hogeschool, is ontworpen. De antwoorden vormden een nieuwe ingang tot levendige gesprekken bij de borrel en de dagen erna.

In opdracht van de Haagse Hogeschool.

foto’s: Yannick Yang

2015

verwonderd duin

2016

foto’s: Caroline Grijsen en Karen Winnubst-Bosma

In een groene bos-oase bevond zich een levensgrote letterbak. De letterbak heeft verschillende vakjes waarin voedselelementen liggen, maar ook doosjes met vragen, gieters met drankjes en meer …

De letterbak werd als tafel en verbindende plek ingezet om samen een zintuiglijke, meditatieve & theatrale ervaring op te doen waarbij de natuur en met name de duinen als inspiratiebron dienden.

Mee-denken & mee-maken in ruil voor voedsel!

En dus werd er blind geproefd van wat de natuur te bieden had: kastanjekogels, beukenbladlikeur en zwarte knoflook. Was er een sessie wolken kijken en maakten de deelnemers samen een concert met vogelfluitjes. Ook legden ze hun wens vast op groeipapier, over wat ze mee wilden nemen uit deze ervaring, om dit thuis tot bloei te brengen …

Wil je meer weten over mijn ervaringen tijdens de performance? Lees dan dit blog verwonderd duin/ In de proeftuin

In opdracht van de Regisseuses voor PWN

opening Organisatieatelier

In het Organisatieatelier werken een organisatiekunstenaar, een organisatiefilosoof en een organisatiecoach samen in verschillende ruimtes, waaronder een voormalige gevangeniscel. Hun motto is: ruimte tussen de regels.

Voor de opening van het atelier creëerde ik vanuit het mee-maakperspectief een aantal minimale eetervaringen. Hierin werden de gasten geprikkeld om elkaar te ontmoeten en op een andere manier met zichzelf en elkaar in gesprek te gaan.

DRANKCONCEPT
De drankjes waren op basis van Spaanse Cava, licht sprankelend water en plat water. De gasten konden deze zelf mixen met een aantal bijzondere siropen: spicy sirop (rode pepers & kaneel), lavendel en drop/zwarte bessen.

De siropen werden in kleine glazen beugelflesjes zonder etiket gepresenteerd, zodat de gasten aangemoedigd werden om af te gaan op de geur en de kleur van de siroop om zo de juiste keuze te maken.

BROODCONCEPT
Er was een tafel ingericht met ruig brood dat de gasten konden snijden, dopen in olijfolie en op smaak maken met zelf te raspen roze Himalayazout.

ORGANISATIESALADE
Een saladebox met uitgesproken instructies en de vraag van die middag: Wat opent zich in mij? De salade kon alleen opgehaald worden door vier mensen die samen wilden eten. Hoe ze dat organiseerden was aan hen zelf (doorgeven, allemaal tegelijk aanvallen, onderhandelen of … )

foto’s: Nils Kroese

2015