project

sociaal

de SMAAK
van hun leven

2011/ 2012

foto’s: Carine Brinkman en Vera Broos

Voor een ééndaagse Artist In Residensy die aansloot bij de tentoonstelling De Kunst van het Ouder worden in Museum het Dolhuys ging ik in gesprek met acht 90+ dames van verzorgingshuis Sint Jacob in de Hout uit Haarlem. Om hen te helpen bij het beschrijven van hun ervaringen en het opmaken van de stand van zaken in hun leven roken en proefden zij verschillende ingrediënten. Was hun leven zoet, zuur, zwart, zout, bitter, bloemig, kruidig, fruitig, pittig, feestelijk of romig & vol geweest?

De bewoners ontwierpen allemaal een persoonlijk koekje in de vorm van een hart-, hand- of voetafdruk, waaraan ze ingrediënten konden toevoegen:

kandijsuiker, kokos, cranberry’s, krenten, olijven, rode pesto, oude kaas, koffie, kumquats, rozenblaadjes, anijszaad, komijnzaad, kersen, gedroogde appeltjes, chilipeper, gember, zilveren ballen, knettermix, witte chocolade, macadamia noten en pistachenoten.

De koekjes werden ter plekke in oventjes gebakken. ’s Middags kwamen alle deelnemers opnieuw bij elkaar om het resultaat te proeven en hun persoonlijke verhalen te delen. De oorspronkelijke koekjes zijn in een tafelloper verwerkt. Daar zijn uitspraken van de dames over hun leven aan verbonden. De tafelloper was vier maanden te zien in het museumcafé van het Dolhuys.

In opdracht van Zona’s Kiosk.

berichten in je mail?

Wat gebeurt er met je gegevens?
Het huis van proeven respecteert je privacy.