sociale

projecten

Eitje

Eitje

Kunstenaars bereidden met artistieke en creatieve middelen de komst van een kippenhok en de Maranskippen, die chocoladekleurige eieren leggen, voor. Door de gezamenlijke activiteiten ontdekten de verschillende groepen binnen de zorginstelling elkaar en de kracht van kunst. Contact met dieren is goed voor mensen en maakt mensen met dementie rustig. Ouderen kwamen in contact met elkaar en met de dieren, verhalen kwamen los, mensen kwamen buiten en in beweging. Van ‘zorgdrager’ werden zij ook verzorger.

Lees meer
DE IDEALE BUURMAN

DE IDEALE BUURMAN

Bewoners van Exodus Den Bosch (een re-integratieplek voor (ex)gedetineerden) gaan op een speelse, creatieve en theatrale wijze hun (sociale) talenten onderzoeken en deze inzetten om een goede buurman/-vrouw te worden. Wat voor dromen en wensen hebben zij over hun nieuwe buurman/-vrouw en wat hebben zij in huis om deze ook zelf te worden?

Lees meer
zintuig(s)poortje

zintuig(s)poortje

Op een mooie middag organiseerden we een geursessie in de Open Hof in Amsterdam. Met zo’n vijftien bewoners met dementie, mantelzorgers en medewerkers roken we verschillende geurige siropen (APPELTAART & KOMKOMMER) Die we ook samen dronken in de vorm van een cocktail, we lieten ons bespuiten met verschillende esprits uit de parfumverstuiver (DROP/ANIJS, ROZEN, LAVENDEL, GEMBER & KNOFLOOK) en als uitsmijter probeerden we de parfumroller met CHOCOLA uit!

Lees meer
eten in het verzorgingshuis

eten in het verzorgingshuis

Samen met de bewoners en medewerkers van woon-/ zorgcomplex De Merwelanden in Dordrecht ben ik op zoek gegaan naar wat ervoor nodig is om je thuis te voelen in een nieuw restaurant (en je wereld dus ingrijpend verandert … ), wie de bewoners er willen ontmoeten en hoe mensen zelf actief invulling kunnen geven aan hun eetgedrag. Een veranderingsproces op eetgebied.

Lees meer
HEPPY T.

HEPPY T.

Fooddesign en andere creatieve activiteiten werden gebruikt om een bijzondere ontmoeting met een oudere in gang te zetten en studenten Ouderenzorg hierbij te inspireren via beeld, verhalen en film. Vanuit de gedachte dat zij zich in het leven van de ouderen verplaatsen, nieuwsgierig worden naar hun wereld en tijdens de ontmoeting het gesprek aangaan over hoe het is om OUD te zijn.

Lees meer
OGEN op je TONG

OGEN op je TONG

Kindertekeningen en -verhalen van basisschoolleerlingen van acht en negen jaar over de mooiste ervaring uit hun leven vormden het uitgangspunt voor studenten Kinderopvang om hun verbeeldingskracht te gebruiken en deze te vertalen in prikkelende gerechtjes.

Lees meer
de smaak van…

de smaak van…

Hoe zou de smaak van Ahmed proeven? En die van Christa? Tijdens het ZomerBos van community art project Kantine Oost presenteerden buurtbewoners uit Haarlem Oost hun eigen picknickhapjes & drankjes in het Reinaldapark. Iedereen heeft wel een hapje of een drankje met een bijzonder verhaal.

Lees meer
TROOSThapjes

TROOSThapjes

Een serie op maat gemaakte hartige hapjes die geserveerd werden na een asverstrooiing. De hapjes werden allemaal uitgevoerd in de kleuren WIT (nieuw begin), ROOD (de liefde) en ZWART (de dood) en zijn ontwikkeld in de geest & smaak van een overleden dierbare man, vader & opa.

Lees meer
Burenmiddag

Burenmiddag

Een kleinschalig community art project in Den Haag waarin bewoners met een psychiatrische achtergrond hun buren op een verrassende en laagdrempelige manier ontmoetten, om zo nieuwe verbindingen te leggen en nader tot elkaar te komen.

Lees meer
VUURverhalen

VUURverhalen

Brood en soep werden ingezet om verhalen te delen over wie je bent, waar je vandaan komt en wat er belangrijk voor je is. Hoe smaak jij? Een buitenproject voor de kinderen van Asielzoekerscentrum Alkmaar via Stichting de Vrolijkheid.

Lees meer
wie stout is krijgt toch lekkers

wie stout is krijgt toch lekkers

Op Sinterklaas bracht ik zakjes geMOEDsrust naar de mannengevangenis in Leystad. Kleine jute zakjes met elk drie koekjes die vragen stellen over goed & kwaad, hoop & wanhoop, en wat je hart je vertelt. Via een theatraal ritueel kregen de gevangen elk hun eigen zakje met koekjes die aanzetten tot een gezamenlijk gesprek …

Lees meer
de SMAAK van hun leven

de SMAAK van hun leven

Voor een ééndaagse Artist In Residensy die aansloot bij de tentoonstelling De Kunst van het Ouder worden van Museum het Dolhuys ging ik in gesprek met acht 90+ dames van verzorgingshuis Sint Jacob in de Hout uit Haarlem. Om hen te helpen bij het beschrijven van hun ervaringen en het opmaken van de stand van zaken in hun leven roken en proefden zij verschillende ingrediënten. Was hun leven zoet, zuur, zwart, zout, bitter, bloemig, kruidig, fruitig, pittig, feestelijk of romig & vol geweest?

Lees meer
SNOES

SNOES

Een onderzoeksproject in verpleeghuis Berkenstede in Diemen, waar ik vanuit het begrip SPELEN MET JE ETEN onderzocht hoe je op een zinvolle manier contact kan maken met dementerende ouderen via voedsel en geur als de taal het laat afweten.

Lees meer
G-niale Kunstweek

G-niale Kunstweek

Een aantal workshops voor studenten Social Work van Hogeschool Inholland Alkmaar en hun verstandelijk beperkte maatjes. Tijdens een wonderlijke reis van bijzondere smaken en spannende presentatiehulpstukken deelden ze hun verhalen en leerden elkaar op ludieke wijze ANDERS kennen.

Lees meer
SMAAKavontuur

SMAAKavontuur

Het SMAAKavontuur voor ouderen (met dementie) biedt uiteenlopende geur- en smaakervaringen aan en onderzoekt wat dit met mensen doet, gelinkt aan korte gesprekken om je te helpen bij het beschrijven van je ervaringen.

Lees meer
trek in iets nieuws snacks

trek in iets nieuws snacks

Met dé nieuwste smaaksensatie trok ik samen met de VIP bus – een omgebouwde SRV wagen die verse inspiratie bracht in Utrechtse achterstandswijken – de wijk in om te ontdekken wat dit opriep. Zo ontmoetten we studenten, giechelende meisjes, buurtjournalisten, drugsverslaafden, yuppen en meer, die zich allemaal waagden aan een gifgroene winegum van absint met madelief.

Lees meer