project

sociaal

Eitje

2016/ 2017

beeld en foto: Vera Broos

Dit project in het Amsterdamse Flevohuis was geïnspireerd door het succesvolle HenPower van Equal Arts in Engeland en combineerde op een verrassende manier kippen en creativiteit, om zo eenzaamheid en depressie bij ouderen te bestrijden.

Kunstenaars bereidden met artistieke en creatieve middelen de komst van een kippenhok en de Maranskippen, die chocoladekleurige eieren leggen, voor. Door de gezamenlijke activiteiten ontdekten de verschillende groepen binnen de zorginstelling elkaar en de kracht van kunst. Contact met dieren is goed voor mensen en maakt mensen met dementie rustig. Ouderen kwamen in contact met elkaar en met de dieren, verhalen kwamen los, mensen kwamen buiten en in beweging. Van ‘zorgdrager’ werden zij ook verzorger.

 

Voor deze serie ontmoetingen ging ik op kennismakingsbezoek bij zowel mensen met een lichamelijke beperking als bij mensen met dementie. Ik bracht grote en kleine hartvormige eierkoeken met lemoncurd mee en we en spraken over hun jeugd en de geur van thuis. Ook bakten we samen koekjes van kippen, hanen, kuikens en eieren, die we verfden met zelfgemaakte eierverf. We voerden gesprekken in de nabijheid van het mini kippenhok, aten zelfgemaakte nestjes met onkruidpesto en kwarteleitjes terwijl we spraken over: uit welk nest kom jij? Hoe is er voor jou gezorgd? We sloten af met het maken van zelfgemaakte advocaat uit eierdopjes, eiersalade op opgerold tomatenbrood en het planten van een persoonlijke wens op groeipapier, waaruit sla groeit die weer aan de kippen gevoerd kan worden. Een klein feestje!

Mijn collega’s realiseerden o.a. een Kakelkrant en er waren theatrale kippenpostbodes. Ook was er een maandelijkse Café Eitje, speciaal voor mensen met dementie.

berichten in je mail?

Wat gebeurt er met je gegevens?
Het huis van proeven respecteert je privacy.