project

sociaal

eten in het verzorgingshuis

2012

foto: Natascha Rutte

Samen met de bewoners en medewerkers van woon-/zorgcomplex De Merwelanden in Dordrecht ben ik op zoek gegaan naar wat ervoor nodig is om je thuis te voelen in een nieuw restaurant (en je wereld dus ingrijpend verandert … ), wie de bewoners er willen ontmoeten en hoe mensen zelf actief invulling kunnen geven aan hun eetgedrag. Een veranderingsproces op eetgebied.

Er zijn ontmoetingen georganiseerd waarbij cocktails met oude & nieuwe smaken geserveerd werden in aanhaakglazen – om samen te kunnen drinken – en waarbij de wensen en verlangens die bij bewoners leefden geïnventariseerd werden.

Er is een groot haakproject opgezet voor de bewoners om alle voetjes voor de aanhaakglazen met verschillende kleuren rolladetouw te maken, zodat we met meer dan 100 mensen een grote toost konden uitbrengen bij de opening van het nieuwe restaurant. Ook hebben de bewoners koekjes van het huis ontworpen die de kernwaarden van De Merwelanden vertegenwoordigen en waarmee gasten in het restaurant en op andere plekken in huis ontvangen zullen worden.

Samen zochten we ook naar andere manieren om het restaurant een open ontmoetingsplek te laten zijn waar je nieuwe mensen kunt leren kennen en samen kunt eten, ook als je alleen binnen komt. Waar familie, vrienden en mensen uit de wijk aan kunnen schuiven en waar persoonlijke gerechten van vroeger op de kaart staan maar ook gerechten van nu.

berichten in je mail?

Wat gebeurt er met je gegevens?
Het huis van proeven respecteert je privacy.