werk
in organisaties
Ik werk graag in organisaties aan specifieke vragen die een theatrale en zintuiglijke invalshoek kunnen gebruiken. Dat kan kortdurend zijn via een Gesprek in het Donker, een teambuildingsactiviteit of een theatrale vorm van teamreflectie. Het kan ook een langer proces zijn waarbij ik via artistiek onderzoek kom met voorstellen voor sociale interventies.
ZINTUIGLIJK reflectietraject
Een zintuiglijk reflectietraject is een andere benadering van een vraag over je werk waar je zelf in vast loopt en waar je graag onderzoek naar wilt doen om tot nieuwe inzichten, kennis en mogelijkheden te komen. Dit kan zowel individueel als met een team. In dit traject spelen theatrale en zintuiglijke interventies een belangrijk rol, naast het samen nadenken, zoeken en duiden.
Om je een indruk te geven hoe zo’n traject kan verlopen, kun je mijn blog lezen waarin ik samen met een organisatieadviseur van Twijnstra Gudde aan het werk ben gegaan.
WAT LEVERT HET OP?
–> patronen en systemen worden doorbroken
–> nieuwe manieren om aan andere informatie te komen
–> spiegel van je werkwijze en hoe je daar in verschijnt
–> confrontatie met niet gekende gevoelens en emoties
–> door het werken met je zintuigen wordt iets opengezet dat anders gesloten blijft
–> nieuwe ruimte en beweging die gecreëerd wordt
–> samen mee-maken smeedt een band, samen groeien in een geschiedenis
–> niet alleen in je hoofd weten hoe het zit maar ook in je lichaam ervaren wat dit betekent
foto: Sandra Schouten
ZIJN wat je zegt
2014
foto’s: Art Partner
Een zintuiglijk onderzoek naar de vraag hoe congruent het gedrag van het directieteam van de Gemeente Almere in werkelijkheid is. In het kader van een leiderschapstraject. Samen met vier andere kunstenaars.
Wat zie je? Hoe kun je dit terug geven? Op individueel en op teamniveau?
In een vorm die lijkt op een avontuurlijke en theatrale reis die prikkelt, verwondert, uitdaagt tot dieper graven… en nieuw gedrag.
In opdracht van Gemeente Almere en in samenwerking met Art Partner: Machteld Aardse, Ellert Haitjema, Kyra Sacks & Andreas Vonder.
gesprek in het DONKER
Heb jij een actuele VRAAG die je bezig houdt en waar je op een prikkelende manier over wilt praten met anderen?
In het donker kun je anders nadenken, luisteren en… spreken. Het creëert een bijzondere verbinding tussen mensen en kan daarom een inspiratiebron zijn. Op onverwachte momenten worden ONZICHTBARE hapjes geserveerd – culinaire SMAAKbommetjes! – die inbreken op het gesprek. Durf jij? Een onderzoek en avontuur tegelijk!
GESPREK IN HET DONKER is breed inzetbaar, bijvoorbeeld bij TEAMBIJEENKOMSTEN: opstart van een nieuw team, afsluiting van een project, veranderingen in de organisatie, FESTIVALS EN MANIFESTATIES: cultureel, culinair, over duurzaamheid of innovatie, CONFERENTIES: op het gebied van cultuur, zorg, onderwijs, welzijn, community art
GESPREK IN HET DONKER is eerder gevoerd tijdens: Festival van de Bedoeling bij adviesbureau Berckeley Square in Amsterdam, Haagse Hoogvliegers, Rotterdamse Salon, duurzaam Stadsfestival Groen! Alkmaar, Studiedag docenten SPH bij HAN Nijmegen, conferentie Kunst van Veranderen LKCA Utrecht, dementieproject SNOES van Zona Amsterdam, Nacht van de Hoop Den Haag.
‘Er komt meer rust in een gesprek, meer bezinning. Omdat je de anderen niet ziet, ga je aanvoelen wanneer je iets gaat zeggen.’
‘Doordat ik geen visuele informatie had viel er een drempel weg om deel te nemen aan het gesprek. Het leek alsof ik niet hoefde in te schatten, niet hoefde te beoordelen. Ik voelde mij vrijer. In mijn werk hebben we regelmatig intervisie-bijeenkomsten. Graag wil ik zo’n sessie eens vormgeven met behulp van deze workshop.’
‘Doordat je niks ziet en niet weet wanneer je een hapje krijgt, moet je loslaten en vertrouwen. En dat neem je mee in het gesprek.’
‘Niemand kan me zien, ik kan niemand zien. Het schept een band. Luisteren is gemakkelijker zonder afleiding. Sandra Schouten zet je bij jezelf neer, en helpt je te verbinden.’
Wil jij ook een Gesprek in het Donker organiseren? Neem dan contact met op via info@hethuisvanproeven.nl
foto’s: Berckeley Square en Sandra Schouten